sindikat

POST INFO 730


09. svibnja 2019.

TOČNO U PONOĆ 27. TRAVNJA, POČELO PRIKUPLJANJE POTPISA ZA REFERENDUM PROTIV PRODULJUENJA RADNOG VIJEKA DO 67 GODINA

Sindikalna inicijativa "67 je previše" točno u ponoć, 27. travnja, na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, počela je s prikupljanjem potpisa za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, kako bi se spriječilo dizanje dobne granice za odlazak u punu mirovinu na 67 godina. Diljem Hrvatske će do 11. svibnja biti otvoreno oko 300 štandova na kojima građani mogu dati svoj potpis za raspisivanje referenduma, a da bi do toga došlo bit će potrebno prikupiti najmanje oko 385.000 potpisa. Prikupljanje potpisa organiziraju tri sindikalne središnjice - Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata, a glavni cilj je vraćanje granice za odlazak u punu mirovinu na 65 godina starosti. U prikupljanje potpisa uključeno je 4000 aktivista, štandovi će se pomicati sukladno potrebama kako bi došli do što više građana, a sindikalni čelnici uvjereni su da će prikupiti i više potpisa nego što je potrebno. Štandovi će u Zagrebu uglavnom raditi od osam do 20 sati, a njihove lokacije moći će se naći na web stranici inicijative koja ima i svoju Facebook stranicu. Podsjetimo, sindikati traže da se granica za odlazak u starosnu mirovinu vrati na 65 godina, dob za stjecanje prava na prijevremenu mirovinu bude 60 godina, a penalizacija zbog prijevremene mirovine smanji s 0,3 na 0,2 posto. Iako se zalažu za poticanje duljeg ostanka u svijetu rada, protive se kažnjavanju svih onih koji ne mogu ili ne žele raditi dulje od 65 godina. Ujedno, traže dostojanstvenu mirovinu za one koji su prisiljeni svijet rada napustiti nekoliko godina ranije zato što ne mogu više raditi ili im društvo to ne omogućuje.

Kada brani produljenje radnog vijeka, ministar Pavić često se poziva na praksu drugih europskih zemalja. Međutim, zadnje izvješće Europske unije o primjerenosti mirovina iz 2018. godine pokazuje da je HRVATSKA JEDINA tranzicijska zemlja koja je granicu životne dobi za starosnu mirovinu PODIGLA na 67 godina. Većina novih članica EU-a drži se granice od 65 godina, pri čemu neke tu granicu tek trebaju doseći nakon 2033., kada u Hrvatskoj već nastupe novi uvjeti. Primjerice, u Bugarskoj i Češkoj tek 2037. stupa na snagu produljenje radnog vijeka na 65 godina. Podizanje dobi na 67 i više godina propisale su stare članice EU-a, u kojima su životni vijek duži i uvjeti rada znatno povoljniji. Pritom zakonodavci u pravilu nisu postavili fiksnu granicu, kao što je to učinila hrvatska Vlada, već su eventualnu promjenu uvjeta umirovljenja vezali uz stanje na tržištu rada, kretanje očekivanog životnog vijeka i druge promjenljive parametre.

BEZ POBOLJŠANJA ZAŠTITE NA RADU NEMA NI DULJEG OSTANKA U SVIJETU RADA

Diljem svijeta 28. travnja 2019. obilježen je Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja na radu, a tim povodom Inicijativa 67 je previše ukazala je na važnost kvalitetne zaštite na radu za produljenje ostanka radnika u svijetu rada i poboljšanje ukupne održivosti mirovinskog sustava. Prenosimo dio priopćenja.  „Koliko god se hrvatska Vlada trudila žmiriti, činjenice i podaci su neupitni: 1. U 2018. godini 44 osobe smrtno su stradale u prostorima poslodavaca. 2. U 2018. godini 1504 osobe teže su ozlijeđene u prostorima poslodavaca, od toga 4 naučnika/učenika, 3 osobe su bile maloljetne. 3. Tijekom 2018. godine 32 radnika teško su ozlijeđena u prostorijama ili na prostorima poslodavaca zbog akutnih ili kroničnih bolesti, a 13 od njih je umrlo. 4. Prema službenim podacima HZZO-a, broj prijavljenih ozljeda na radu u 2018. u Hrvatskoj je 19.154, što je porast od gotovo 10 % u odnosu na 2017., dok je broj registriranih slučajeva profesionalnih bolesti u 2018. g. 158. Hrvatske vlasti nažalost svjesno ignoriraju ove podatke i utjecaj rada na zdravlje, već svojim mjerama dodatno pogoršavaju ionako loše uvjete rada u zemlji. Hrvatska je jedina članica Europske unije koja nema nacionalnu strategiju zaštite na radu, i ne samo to: aktualna Vlada odlučila je krenuti u suprotnom smjeru te je donijela Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva. Time je Vlada gotovo potpuno ukinula obveze poslodavaca na području zaštite na radu, odnosno zaštitu na radu proglasila troškom i pokazala potpunu nebrigu za zdravlje i živote radnika. Fatalne posljedice takve politike vidljive su u porastu broja ozljeda i smrtnih slučajeva na radu, te očitom trendu rasta teško bolesnih radnika na mjestima rada koji ugrožavaju sebe i druge radnike. Još jedan pokazatelj kako Vladu uopće ne zanima zdravlje radnika je činjenica da niti pet godina nakon stupanja na snagu Zakona o zaštiti na radu (2014.) nije donijela sve provedbene propise tog Zakona! Snižavanje razine zaštite na radu i istovremeno podizanje dobi za umirovljenje, kao i povećana penalizacija prijevremenoga umirovljenja, pokazatelj su sustavnoga zanemarivanja položaja radnika i umirovljenika.  Poginuli radnici nikada neće doživjeti nikakvu mirovinu. Radnici koji su pretrpjeli teške ozljede na radu neće moći raditi do 67. i skupiti 41 godinu staža. Radnici koji su zbog teškoga rada izgubili zdravlje neće moći raditi do 67. Vlada će ih penalizirati jer ista ta Vlada zaštitu njihovoga zdravlja i sigurnosti smatra troškom. Osnovni preduvjet duljeg ostanka u svijetu rada upravo je kvalitetna zaštita na radu, sigurno i zdravo radno mjesto od prvog radnog dana do mirovine. Većina radnika nema kvalitetnu zaštitu na radu. Ulaganje u primjerene radne uvjete i dobru zaštitu na radu nije trošak, već najbolja investicija!    Radnici nisu robovi ni roboti. Sjećajmo se mrtvih. Borimo se za žive.“

7 DANA LJETOVANJA I ODMORA U PLAVOJ VALI – već od 90 kn mjesečno

Poštovane kolegice i kolege, tijekom turističke PREDSEZONE i POSEZONE u PLAVOJ VALI ima još slobodnih termina za ljetovanje i odmor u svim našim turističkim objektima, a za vrijeme PUNE TURISTIČKE SEZONE slobodnih termina ima na:

PUNTU (Otok Krk)
• rujan (8.-15.9.)

VRBOSKOJ (Otok Hvar)
• lipanj (16.-26.6.)
• kolovoz (25.8.-4.9.)
• rujan (4.-14.9.)

ROGOZNICI
• rujan (8.-15.9.)

BOLU (Otok Brač)
• rujan (8.-15.9.)

MLINIMA (kraj Dubrovnika)
• lipanj (16.-23.6. i 23.-30.6.),
• srpanj (7-14.7.)
• rujan (8.-15.9.)

Kvalitetan i ukusno opremljen turistički smještaj - top turistička odredišta - najpovoljnije cijene smještaja i uvjeti plaćanja (do 10 rata bez kamata), možete pronaći samo kod nas. Za sve informacije posjetite našu internet stranicu www.sindikat-hsp.hr ili nas nazovite na telefone 01 4686 087, 01 4686 088, 01 4686 093..

DOĐITE, LJETUJTE I UŽIVAJTE NA PREKRASNOM PLAVOM JADRANU U VAŠOJ PLAVOJ VALI

Sva prava pridržana Hrvatski sindikat pošte, dizajn dpi