HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Jurišnički pohod krupnog kapitala Sindikati zgroženi idejama o mini poslovima i ukidanju poreza na dividende

REAKCIJE SINDIKATA
Autor: Gabrijela Galić

Mini poslovi povećavaju broj siromašnih radnika koji teško mogu skupiti potreban staž za umirovljenje, upozorava Krešimir Sever. Imat ćemo velikih problema, komentira Mladen Novosel

(Novilist.hr) ZAGREB – Gospodarske sindikalne centrale zgrožene su mogućnošću da se u Hrvatskoj ponovo otvori pitanje uređenja sustava povremenih i privremenih poslova kao i idejom da se za slabije plaćene poslove plaćaju niži porezi i doprinosi. Tome će se snažno suprotstaviti jer je riječ o idejama koje isključivo pogoduju krupnom kapitalu. Ili, kako to ocjenjuje Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) te ideje, zajedno s idejom oslobađanja dividendi i udjela u dobiti od oporezivanja, predstavljaju preslagivanje društva u pravcu suspendiranja sve više razina socijalne države.– Ako po tu cijenu HDZ misli sklapati s Mostom dogovore i jedni i drugi bi trebali imati na umu da im građani nisu dali glas na izborima da bi se naplatili preko leđa radnika, veli Sever.
Već odbijen zakon

Koalicijska vlada, sada tehnička, pokušala je u Hrvatskoj uvesti zakon kojim bi se regulirali poslovi male vrijednosti, odnosno slabo plaćeni mini poslovi. No, oštre reakcije sindikata i javnosti koja je komentirala teze za izradu zakona o tim poslovima resorno ministarstvo rada nagnali su da odustanu od zakonskog prijedloga. HDZ je u predizbornoj kampanji stidljivo najavio mini poslove, sindikati navode kako u razgovorima s njima takva promjena na tržištu rada nije spominjana, no u odgovorima Mostu HDZ se jasno zalaže za uvođenje povremenih i privremenih poslova.

– Želim vjerovati da neće imati prigodu obnašati vlast i ponovo nas vratiti na zakon koji smo odbili – veli Sever. Podsjeća da mini poslovi povećavaju zaposlenost, ali je cijena tog rasta prevelika jer drastično raste broj podzaposlenih radnika, siromašnih radnika koji teško mogu skupiti potreban staž za umirovljenje. A kada se tome pridoda i ideja da bi plaćali manje doprinose i poreze pitanje je kakve će im uopće biti uplate u mirovinski sustav.

Moglo bi se smanjenje poreznog opterećenja na niža primanja gledati i kao poticanje potrošnje, jer bi ljudima ostalo nešto više raspoloživog dohotka. No, to je samo naizgled. Slikovito Sever to komentira: »Dobili na mostu, izgubili na ćupriji«. Odnosno, dobili na neto plaći, ali izgubili u mirovinskom i zdravstvenom sustavu pa to blago povećanje primanja ne bi završilo na »policama trgovina« nego vjerojatno u »zdravstvenim policama«.

– To je jedan jurišnički pohod krupnog kapitala – veli Sever dodajući priči i ideju ukidanja poreza na dividende i udjele u dobiti koji bi mogao izazvati bijeg iz sustava oporezivanja dohotka u neoporezive dividende.

Povećane razlike

Sindikati podsjećaju da je SDP-ova vlada smanjila doprinos za zdravstveno osiguranje, ali su nakon godinu dana odustali, jer sustav to smanjenje nije mogao izdržati.– Imat ćemo velikih problema – komentira Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) dodajući kako mini poslovi nisu ništa dobro donijeli njemačkim radnicima već su samo povećali socijalne razlike.

– Na jednoj strani prividno je povećana zaposlenost, ali na drugoj su stvoreni radnici socijalni slučajevi – veli Novosel dodajući kako i Njemačka polako odbacuje ideju mini poslova. Što se tiče fleksibilnijeg radnog vremena, o čemu se HDZ i Most slažu, Novosel poručuje: »Ne mogu zamisliti da nešto fleksibilnije od aktualnog Zakona o radu u području radnog vremena može biti«. Dodaje i da o daljnjoj fleksibilizaciji radnog vremena mogu govoriti samo oni koji ZOR nisu ni pročitali.

Poslodavci bi ljude koristili kao roblje

I Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURSH) zgrožena je mogućim povratkom ideje mini poslova pa Ozren Matijašević, predsjednik te sindikalne centrale veli kako će poslodavci »uzimat ljude na pijaci i koristit ih kao roblje«.

– To sve samo ide u interesu krupnog kapitala – veli Matijašević dodajući kako nažalost »prizemne dvorske igre u smislu borbe za fotelje i pozicije opet idu na uštrb građana, radnika«. A sindikati će se kao i ranije suprotstaviti mogućnosti uvođena mini poslova.