sindikat

VIJESTI


29. studenog 2022.

Glavna tajnica NHS-a ponovno izabrana u Glavno vijeće i Izvršni odbor ITUC-a te za dopredsjednicu ITUC-a

Na 5. Kongresu Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC), na kojemu je sudjelovalo gotovo 1000 sudionika iz više od 120 zemalja, koji predstavljaju više od 200 demokratskih sindikalnih organizacija, izabrano je novo vodstvo ITUC-a i usvojena je izjava Kongresa o novom društvenom ugovoru. Za novog glavnog tajnika izabran je Luca Visentini, njegovi su zamjenici Eric Mwezi Manzi, Jordania Ureña Lora i Owen Tudor. Za predsjednicu ITUC-a izabrana je Akiko Gono, a za njene zamjenike Cathy Feingold i Antonio Lisboa.

Na Kongresu su izabrani dopredsjednici ITUC-a, članovi Glavnog vijeća i Izvršnog odbora ITUC-a.

Na ovom Kongresu sudjelovalo je 50,8 posto žena delegata što je porast u odnosu na 46 posto u 2018. godini.

Novi glavni tajnik ITUC-a Luca Visentini izjavio je kako je posljednjih nekoliko dana bilo inspirativno. Radilo se s fokusom, solidarnošću i jedinstvom kako bi se ojačaloFoto: arhiv NHS-aFoto: arhiv NHS-a prioritete i ciljeve za budućnost. Postavljeni su okviri za buduće konkretne akcije. Naglasio je važnost zajedništva i spremnost za uključivanje u sindikalni pokret svih koji su zainteresirani.

Glavna tajnica NHS-a, Marija Hanževački, ponovno je izabrana za dopredsjednicu ITUC-a kao i za članicu Glavnog vijeća i Izvršnog odbora ITUC-a, što je veliki uspjeh za NHS i udružene sindikate.

Čestitamo!

Prosječne mjesečne neto i bruto plaće zaposlenih za rujan 2022.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za rujan 2022. iznosila je 7 623 kune, što je nominalno niže za 0,7%, a realno za 2,2% u odnosu na kolovoz 2022. Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za rujan 2022. iznosila je 10 325 kuna, što je nominalno niže za 1,3%, a realno za 2,8% u odnosu na kolovoz 2022.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za rujan 2022. isplaćena je u djelatnosti Zračni prijevoz, u iznosu od 12 580 kuna, a najniža je isplaćena u Zaštitnim i istražnim djelatnostima, u iznosu od 4 929 kuna.

Najviša prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za rujan 2022. bila je u djelatnosti Zračni prijevoz, u iznosu od 17 857 kuna, a najniža je bila u djelatnosti Proizvodnja odjeće, u iznosu od 6 378 kuna.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za rujan 2022. u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno je viša za 7,2%, a realno je niža za 5,0%.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za rujan 2022. u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno je viša za 8,1%, a realno je niža za 4,2%.

Za razdoblje od siječnja do rujna 2022. prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske iznosila je
7 588 kuna, što je u odnosu na isto razdoblje 2021. nominalno više za 7,1%, a realno niže za 2,5%.

Za razdoblje od siječnja do rujna 2022. prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske iznosila je 10 304 kune, što je u odnosu na isto razdoblje 2021. nominalno više za 8,0%, a realno niže za 1,7%.

U rujnu 2022. bila su prosječno 174 plaćena sata, što je u odnosu na kolovoz 2022. niže za 4,9%. Najveći broj plaćenih sati bio je u djelatnosti Vodeni prijevoz (183), a najmanji broj plaćenih sati bio je u Djelatnosti socijalne skrbi bez smještaja (159).

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za rujan 2022. iznosila je 42,79 kuna, što je u odnosu na kolovoz 2022. više za 3,7%, a u odnosu na isti mjesec prethodne godine više za 7,1%.

Prosječna mjesečna bruto plaća po satu za rujan 2022. iznosila je 57,97 kuna, što je u odnosu na kolovoz 2022. više za 3,1%, a u odnosu na isti mjesec prethodne godine više za 8,0%.

Medijalna neto plaća za rujan 2022. iznosila je 6 500 kuna, dok je medijalna bruto plaća iznosila 8 547 kuna.

 

Radnici diljem svijeta jedva spajaju kraj s krajem pod teretom svjetske krize troškova života

Izvor: ITUC - Prema novom istraživanju javnog mišljenja Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC) dva od pet (43%) kućanstava iskusila su gubitak posla ili radnog vremena, a jedno od dva (51%) kaže kako im prihodi zaostaju za troškovima života. Objavljena uoči 5. Svjetskog kongresa ITUC-a, globalna anketa, koju je naručio YouGov, pokriva širu javnost u sedamnaest zemalja.

Nalazi daju jasan uvid u izazove s kojima se suočavaju radnici:

Sharan Burrow, glavna tajnica ITUC-a, rekla je: "Nejednakosti i nepravde koje su u srcu propalog ekonomskog sustava s ogromnim deficitima u korporativnoj i financijskoj regulativi brutalno su razotkrivene te produbljene pandemijom bolesti COVID-19. Razbijeni su sami temelji demokracije i globalne ekonomije. Vlade, sputane korporativnom pohlepom, nisu uspjele djelovati u interesu radnika. Kada 56% ljudi kaže da bi ih strah od posljedica spriječio prijaviti prekršaje korporacija, znamo kako je društvena odgovornost poduzeća zakazala.

Radnici znaju da je ekonomski i društveni napredak zastao ili je u nazadovanju. Ekonomski sustav favorizira interese nekolicine, dok su državne službe preopterećene do krajnjih granica, a radnička prava su pod napadom, uz porast nasilja i uznemiravanja na poslu.Ali radnici su jasni u svojim zahtjevima. Oni znaju kako je odgovor u novom društvenom ugovoru zasnovanom na pravima, plaćama, socijalnoj zaštiti, jednakosti, uključivosti i poslovima koji su prihvatljivi za klimu,” dodala je Sharan Burrow.ITUC predstavlja najveću globalnu demokratsku zajednicu, a na Kongresu će se raspravljati o budućnosti globalnog sindikalnog pokreta, s više od 1000 sindikalista iz preko 130 zemalja.

Sva prava pridržana Hrvatski sindikat pošte, dizajn dpi