sindikat

POST INFO 685


03. svibnja 2018.

PRIZNANJE POST INFU ZA PROMICANJE ZAŠTITE NA RADU

U povodu Svjetskog i Nacionalnog dana zaštite na radu (koji se obilježava 28. travnja), u organizaciji Zavoda za unapređivanje zaštite na radu, danas, 26. travnja 2018. godine, u Murskom Središću održano je savjetovanje „Zaštiti se znanjem – Primjer dobre prakse u zaštiti na radu“. Uz brojne zanimljive prezentacije dobrih primjera prakse, ovom prilikom uručene su nagrade za najbolje novinarske radove u području zaštite na radu, te priznanja tiskovinama za promicanje zaštite na radu.  U ovoj posljednjoj kategoriji Priznanje Zavoda za unapređivanje zaštite na radu, za kontinuirano informiranje i promicanje zaštite na radu u radnoj sredini, primio je list Post info, glasilo Hrvatskog sindikata pošte. Nagradu je ispred Hrvatskog sindikata pošte primio predsjednik te glavni i odgovorni urednik Post infa Milan Jukić.
Između ostalog, Post info u svojim tjednim izdanjima nastoji informirati članove i radnike o aktivnostima sindikata i aktualnostima u kompaniji, te posebice kroz rubrike posvećene zaštiti na radu doprinijeti unapređivanju sustava zaštite na radu u Hrvatskoj pošti. Mnogobrojni su sindikalni povjerenici i članovi Hrvatskog sindikata pošte svojim dugogodišnjim aktivnostima i pisanjem članaka iz područja zaštite na radu objavljenim u našem sindikalnom glasilu doprinijeli zajedničkom postignuću – poboljšanju uvjeta rada, na čemu im od srca zahvaljujemo. Svi su oni dio tima zaslužnog za dodijeljeno nam priznanje za promociju zaštite na radu u našem glasilu.   Ako smo zahvaljujući tekstovima i informacijama koje pružamo, poboljšali poneke uvjete rada, otklonili neke opasnosti, spriječili i samo jednu težu ozljedu na radu, već smo puno postigli.

Kratka povijest

Počeci našeg sidnikalnog glasila sežu, u sada veće dobrano odmakle, devedesete godine prošlog stoljeća. Naš prvi službeni broj svjetlo dana ugledao je 15. listopada 1994. godine, doba nakon uspostave sindikata i potrebe za razvojem učinkovitije komunikacije s članovima. Prvi naziv našeg glasila nosio je naziv Sindikalni glasnik i izlazio je kao mjesečnik, sve do 2011. godine, kada pod novim nazivom, Post info, počinje izlaziti kao tjedno glasilo Hrvatskog sindikata pošte. Godine 2014. Uredništvo HSP-a poradilo je na novom, modernijem dizajnu Post infa, te u takvom novom ruhu na dvije stranice A4 formata, izlazi i danas. U protekle 24 godine, uključujući današnji Post info, ukupno je objavljeno 685 brojeva. Svih tih godina, naše je glasilo pratilo razne događaje na sindikalnoj sceni kako u nas tako i u svijetu. Svi događaji - od turbulentnih poslijeratnih zbivanja te političkih i gospodarskih promjena, kao i od samog početka osnivanja podružnica i sindikata, sindikalnih akcija, mnogobrojnih borbi za radnička prava, uvjeta rada, mukotrpnih kolektivnih pregovora, štrajkova, pa sve do smjena uprava i direktora u Hrvatskoj pošti, kao i edukativnih tekstova - zapisani su crno na bijelo kao trajna ostavština nadolazećim generacijama kako u Hrvatskom sindikatu pošte tako i u Hrvatskoj pošti. Zato, još jednom, od srca, hvala svima vama koji ste na bilo koji način dali dio sebe i trajno se upisali u povijest našeg sindikalnog glasila, današnjeg Post infa. 

HALO VLADAJUĆI, ZEMLJA ZOVE, JAVITE SE…

Ohrabreni saznanjem da se među brojnim čitateljima Post infa, nećete vjerovati, našla i sama cijenjena Predsjednica RH, u ovom tekstu ćemo o temi malo široj od one redovite, uobičajene, poštanske, a opet skroz bliskoj Pošti i poštaricama i poštarima. Naime, da se malo pohvalimo, nedavno smo primili dopis iz Ureda Predsjednice Republike Hrvatske gdje nas ona obavještava kako ju je zaintrigirao članak iz našeg glasila od prije nekoliko tjedana i da je, u vezi s temom iz članka, postupila u skladu sa svojim ovlastima...

Sirotinja koja životari

Ovdje ćemo o mirnom okupljanju u organizaciji Nezavisnih Hrvatskih sindikata koje se jučer, 25. travnja, dogodilo na Markovom trgu, a povod mu je najavljena mirovinska reforma. Reforma, taj prekrasni i obećavajući naziv za nešto sjajno što se ima dogoditi, nešto što će reformirati ono nešto, pretpostaviti je, za boljitak onih sadašnjih i, ako bude sreće, onih budućih. U ovom slučaju umirovljenika.  Dakle, vladajući, oni koji u ovoj Državi vladaju „zemljom, vatrom, vodom i zrakom“, jer smo im mi na izborima dali tu mogućnost, intenzivno (al)kemijaju na tomu da nam „bude bolje“. To će se, između ostalog, dogoditi onog trenutka, sad ovih dana, kad oni promjene Zakon o mirovinskom osiguranju. Svakako, do sada, tu u mirovinskom sustavu nešto je trulo i malo toga valja. Puno je umirovljenika jer kratko radimo, malo je zaposlenih radnika, malo se uplaćuje u tzv. „dobrovoljni mirovinski fond“ i što imamo? Sirotinju koja životari, često i gladuje od mirovine do mirovine, bolje reći od crkavice do crkavice! 

Gazde iz Bruxellesa

Sada su se ovi naši vladajući dosjetili jadu, djelujući i radeći u vlastitom međuzemlju daleko od stvar- nog života i još stvarnijih ljudi. Kastorski ponizno, ulagivački i dodvornički prema stvarnim gazdama „zemlje, vatre, vode i zraka“ iz Bruxellesa, pripremaju tzv. mirovinsku reformu. Reformu koja će propisati odlazak u mirovinu žena i muškaraca s napunjenih šezdeset i sedam  godina života. Reformu koja će nesmiljeno penalizirati (kazniti) svaki dan ranijeg odlaska u mirovinu, bez obzira kako i zašto je radnik otišao ili je otjeran sa tržišta rada. Reformu koja ima donijeti potoke meda i mlijeka u ove naše napuštene i otužne sala še. 

Poštar na rajonu u 67. godini?

Reformu, koja će na kraju krajeva omogućiti umirovljenicima da umj- esto da sakupljaju plastične boce iz smeća u jednoj smjeni, rade to isto cjelodnevno, uključujući i noćni rad. A što se poštarica i poštara tiče, vezano za najavljenu mirovinsku reformu, koliko-toliko razumnom  umu je gotovo nemoguće zamisliti poštara na rajonu u 67-moj godini života jer je ta zamisao na granici naučne fantastike, znajući kakav posao i u kojim uvjetima radi. S druge strane, jednako tako je nemoguće zamisliti njegovu kolegicu, u istim tim godinama, koja na šalteru prati sve blagodati novih tehnologija i digitalizacije pa (pre)puna elana i radne energije ostvaruje svoje godišnje prodajne ciljeve.

Nova reforma - jača omča

Kako svaka nova reforma, pa tako i ova najavljena, u našem vilajetu podrazumijeva jače stegnutu omču oko vrata bivših, sadašnjih i budućih radnika, jednako tako i umirovljenika, teško je za očekivati da bi najavljena reforma mogla donijeti išta dobroga. No, kako stvari stoje, nećemo dugo čekati i vidjeti jesmo li u pravu.

MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA

Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke prosvjede održane u Chicagu dana 1. svibnja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt. Oko 40.000 radnika tada je prosvjedovalo ističući zahtjeve simbolizirane u 3 osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja. U Hrvatskoj, praznik rada počeo se obilježavati 1890. godine.

Svim našim članovima i radnicima Hrvatske pošte čestitamo 1. svibnja, Međunarodni praznik rada!

Sva prava pridržana Hrvatski sindikat pošte, dizajn dpi