sindikat

POST INFO 741


29. srpnja 2019.

ODLASCI RADNIKA GOTOVO SVAKODNEVNI

Broj radnika koji napuštaju Hrvatsku poštu raste iz dana u dan, a odlasci su gotovo svakodnevni. Stanje na terenu uzavrelo, jer zbog odlaska jednih pate preostali radnici, koji su iz dana u dan sve izloženiji nemilim pritiscima i suludim ciljevima. Doslovno se „grca od posla“, a dodatan stres stvara i preseljenje u novi sortirni centar, zbog čega pošiljke kasne, a uredi su pretrpani. Prema Izvještaju o zapošljavanju u svibnju 2019., najviše odlazaka zabilježeno je među radnicima s operativnih radnih mjesta, prvenstveno su to poštari za opću dostavu, operateri u poštanskom uredu te poštari za ekspres dostavu. Najčešći razlog odlaska svih radnika iz HP-a je raskid ugovora o radu temeljem izvanrednog otkaza radnika, zatim raskid ugovora o radu temeljem sporazuma radnika i poslodavca te istek ugovora na određeno vrijeme. Iz Izvještaja je jasno vidljivo kako je radno mjesto poštara, ali i operatera u poštanskom uredu na vrlo tankom ledu, o čemu smo nebrojeno puta pisali u našem glasilu i vodili razgovore s Poslodavcem. Želimo istaknuti da je veliki broj poštara i operatera u poštanskom uredu (od ukupnog broja svih koji su otišli), iz sustava otišlo svojom voljom, što nije nova, ali je i dalje zabrinjavajuća činjenica, tim više što smo dojma da Poslodavac sve to prilično mirno promatra. Konkretne razloge ovih odlazaka ne znamo, no ono što znamo jest to da su općeniti uzroci velikog nezadovoljstva radnika u Hrvatskoj pošti (ali i šire) niske plaće, pritisci, uvjeti rada te opća radna atmosfera, a na sve to već dulje vrijeme upozoravamo. Stoga, dok se ne učine konkretni koraci, dok radnici na svojim platnim listama ne vide pomak prema naprijed, dok se posao gomila, a organizacija stagnira, bojimo se da će ovaj neslavan trend odlazaka iz sustava HP-a dovesti do potpunog kolapsa. 

KOMUNIKACIJA U HRVATSKOJ POŠTI

Može li se međudivizijska suradnja uništavana godinama ikad vratiti na razinu komunikacije prije divizijskog ustroja? To je pitanje od milijun dolara! To je pitanje na koje će najviši menadžment odgovoriti s rezolutnim DA, ne samo na tu razinu nego i puno bolje! Direktori sektora će biti malo oprezniji pa će reći - da, ako se SVI skupa potrudimo. Voditelji na lokalnim razinama će u velikoj većini imati upitnike iznad glave, jer velika većina njih ne razumije o kakvoj se komunikaciji uopće radi! Radnici s druge strane jednostavno više ne vjeruju da se tu više išta može učiniti. Najsvježiji primjer za to je selidba u Veliku Goricu. Bila je najavljena, pa je odgođena u zadnji tren. Kad je konačno realizirana dogodile su se (ne)očekivane porođajne muke. Zbog istih se dogodilo i kašnjenje paketa (čitaj gomilanje paketa u VG). Problemu se doskočilo tako da su kontejneri s pošiljkama poslani u ostale sortirnice na razradu i usmjeravanje. I ništa od toga ne bi bilo sporno da se pravovremeno i na svim razinama (vodoravno i okomito) isto to i komuniciralo! U čemu je bio problem na vrijeme (bar dan ranije, a ne par sati prije) najaviti da stižu izvanredni šleperi? U čemu je bio problem svim voditeljima sa mail liste objasniti što se događa? Pa da onda i ona radnica u mreži zna zašto se korisnik ljuti na nju jer je paket došao sa zakašnjenjem kao i agent u kontakt centru, a ne da voditelji od kontakt centra dobivaju mailove neka se radnik očituje na reklamaciju korisnika na kašnjenje pošiljke.

DODATNA PARTICIPACIJA RADNICIMA ZA TROŠAK PRIJEVOZA

U HP Glasniku 19/19 objavljena je Odluka o visini participacije u troškovima prijevoza radnicima koji će poslove svojih radnih mjesta obavljati u NSC-u u Velikoj Gorici. Odluka je donesena na sjednici Uprave HP održanoj 12. srpnja i njome se odobrava dodatni iznos participacije u troškovima prijevoza uz iznos participacije koji je propisan Kolektivnim ugovorom u članku 54. stavak 5. točka c. Radnici koji će raditi u NSC-u imaju na osnovi ove Odluke pravo na dodatni iznos participacije za puni mjesečni fond sati prema kriteriju udaljenosti adrese stanovanja radnika do lokacije NSC-a. Iznosi participacije podijeljeni su u pet razreda i kreću se od 40,00 kn do 300,00 kn bruto. Iznos ukupne participacije u troškovima prijevoza radnika, dakle iznos iz Kolektivnog ugovora uvećan za dodatni iznos prema ovoj Odluci može biti najviše do 1.000,00 kuna za puni mjesečni fond sati. Odluka se primjenjuje do 31. prosinca 2020. godine.

„IMAM SITUACIJU I ŽELIM HITNU AKCIJU...“

„Gubim sliku, gubim ton, tražim birokraciju da riješi situaciju, zaustavi reakciju… Mreža je pala, nema signala…“ Tekst započinjemo, ali i završavamo stihovima hita Parnog valjka, a koji oslikavaju našu situaciju. Već izvjesno vrijeme, članovi nam se obraćaju upitom o isplati participacije u mjesečnim troškovima prijevoza i to oni koji privremeno mijenjaju lokaciju rada u odnosu na njihovu uobičajenu lokaciju rada. Kako bismo podsjetili one koji su zaboravili, ali i napomenuli onima koji ne znaju, navodimo slijedeće: Uprava Društva je na temelju članka 54. stavka 8. Kolektivnog ugovora za radnike Hrvatske pošte d.d., donijela Odluke koje reguliraju veći iznos participacije u troškovima prijevoza, i to za radnike koji privremeno mijenjaju lokaciju rada, ali i za one koji u istom danu rade u više poštanskih ureda. Dodatno bismo podsjetili na obavezu poslodavca propisanu Kolektivnim ugovorom za radnike Hrvatske pošte d.d., a koja se odnosi na participaciju u troškovima prijevoza radnicima koji rade dvokratno (nažalost, sve popularnija kategorija u HP). Poslodavac takvim radnicima participira u troškovima prijevoza za dvostruku udaljenost od adrese stanovanja do adrese rada. Nastavno, isplata radnicima koji u istom danu rade u više poštanskih ureda, znači isplatu za ukupno prijeđeni put. Kako se može iščitati iz gore navedenoga, ali i iz Kolektivnog ugovora za radnike Hrvatske pošte d.d., sindikat je sa poslodavcem pokušao pokriti sve situacije vezane za prijevoz do mjesta rada. Nažalost, prema izjavama pojedinih članova, poneke odrednice i odluke su „izgubljene u komunikaciji“. Kao pomoć svima, a posebno onima koji raspoređuju radnike i vrše obračun, navodimo da su obje Odluke objavljene u službenom glasilu Hrvatske pošte d.d. i to u broju 1. objavljenom 09. siječnja 2018.godine. „Dajem reklamaciju na ovu situaciju, kao da se vrtimo u krug…“

SEDMI SPORTSKI SUSRETI ČLANOVA HSP-a MEĐUGORJE (27. – 29. rujna 2019.)

Dragi članovi, još je nešto manje od tri tjedna ostalo za prijavu na sedme Sportske susrete članova Hrvatskog sindikata pošte. Prijave su započele 8. srpnja 2019. i traju do 14. kolovoza 2019. godine. Ove smo godine promijenili lokaciju Susreta te će se oni održati u susjednoj Bosni i Hercegovini, točnije u Međugorju, od 27. do 29. rujna 2019. godine. Za one koji možda još nisu upoznati sa svim informacijama, Susreti će se održati u Sport centru d.o.o. Međugorje, jednom od istaknutih turističkih brendova Međugorja, koji u svom kompleksu osim smještajnih kapaciteta imaju nogometne i odbojkaške terene, sportske dvorane, kuglane, bazene i fitness studio. Broj sudionika bit će ograničen, a važit će pravo prvenstva do konačne popunjenosti. Kao i lani, na susrete će se moći prijaviti i oni koji nemaju sportskih ambicija, a navijanje i druženje im dobro ide. Ipak, naglašavamo da će zbog ograničenosti smještajnih kapaciteta, prednost odlaska na Susrete imati natjecatelji. Što se sportova tiče, u ponudi su: mali nogomet, odbojka, pikado, boćanje, kuglanje, bacanje „kamena s ramena“, stolni tenis i potezanje konopa. Molimo vas da na prijavnicama popunite sve tražene podatke. Kao i za sve dosadašnje susrete, na prijavnici će biti potreban potpis vašeg neposrednog rukovoditelja, stoga vas molimo da se na vrijeme organizirate i usuglasite sa svojim nadređenima. Uz prijavnicu, potrebno je popuniti te potpisati i suglasnost, koju ćete također potražiti kod svog sindikalnog povjerenika. Cijena "all inclusive" aranžmana (prijevoz, smještaj, iće i piće) je 570,00 kn po osobi, plativo u 5 mjesečnih rata. Dospijeće prve rate je na isplati plaće za kolovoz (15.09.2019.).

Sva prava pridržana Hrvatski sindikat pošte, dizajn dpi