sindikat

POST INFO 759


18. veljače 2020.

ODLAZAK U ZASLUŽENU MIROVINU – MILJENKO GORUP

S 1. veljače 2020. naš kolega i dugogodišnji sindikalni povjerenik Podružnice 2, Miljenko Gorup otišao je u zasluženu mirovinu. U Hrvatskoj pošti počeo je raditi daleke 1979., a u HSP-u je kao povjerenik aktivan još od 1994. godine. U svom ukupnom sindikalnom stažu od čak 29 godina (član tadašnjeg sindikata postao je 1991.), zadužio je sve nas. Svi koji ga poznaju, reći će da je naš „Miljac“ prava sindikalna duša, čovjek velika srca, koji je uvijek rado pomagao svim svojim članovima i nesebično se davao u borbi za radnička prava. U Hrvatskom sindikatu pošte svojevremeno obnašao je dužnost regionalnog povjerenika za središnju Hrvatsku, a s promjenom ustroja, funkciju glavnog povjerenika Podružnice 2 (Sisak, Čakovec, Varaždin, Bjelovar, Karlovac i Koprivnica). Kao glavni povjerenik bio je član Središnjeg odbora HSP-a i Predsjedništva HSP-a te predsjednik Glavnog radničkog vijeća GP2.  Miljenku od srca želimo puno sreće i zdravlja te uživanja u umirovljeničkom životu. Duboko mu se zahvaljujemo na svemu što je u svom području djelovanja učinio za Hrvatski sindikat pošte i svoju Podružnicu. Nema sumnje, zadužio je sve buduće generacije našeg Sindikata. Miljenko sretno!

NOVI GLAVNI POVJERENIK PODRUŽNICE 2 – DUBRAVKO KOVAČIĆ

S obzirom na umirovljenje kolege Miljenka Gorupa, Vijeće povjerenika Podružnice 2 (Sisak, Čakovec, Varaždin, Bjelovar, Karlovac i Koprivnica) jednoglasno je izabralo novog glavnog povjerenika te podružnice. Riječ je o DUBRAVKU KOVAČIĆU iz Karlovca. Kolega Dubravko dolazi iz Sektora prijevoza i do sada je u Hrvatskom sindikatu pošte obnašao dužnost povjerenika područja – Karlovac. Kolegu možete kontaktirati na broj mobitela: 098 964 6301 ili putem e-maila: dubravko.kovacic@sindikat-hsp.hr

ODRŽAN SKUP RADNIKA U SLAVONSKOM BRODU

Kako Brođanima i priliči, uspješno su u petak 7. veljače, organizirali skup radnika područja Brodsko posavske županije. Pozivu na skup odazvalo se sedamdesetak radnika što je s obzirom na fluktuaciju odnosno prethodnom i nedavnom napuštanju sustava određenog broja radnika, izrazito velik i uspješan odaziv. U prvom, službenom dijelu, poslovna izvješća podnijeli su izvršni direktori kao i predsjednik Radničkog vijeća GP5, te odgovarali na prethodno postavljene upite radnika vezano uz trenutno i buduće stanje u Hrvatskog pošti. Radnici su posebno bili zadovoljni „drugim dijelom skupa“ koji je, kao i obično, bio u organizaciji sindikata uz druženje, glazbu i nešto „ića i pića“. Na kraju može se reći da je sve proteklo uz onu slavonsku: „Slavonijo dok ti ime traje, čuvat ćemo tvoje običaje“.

PLAVA VALA - USKORO KREĆU PRIJAVE ZA PREDSEZONU  I POSEZONU

Podsjećamo vas da je danas zadnji dan prijave za ljetovanje i odmor u objektima Plave vale u turističkoj sezoni 2020. godine (od 18.06. do 16.09.) Vrhunski smještaj u našim odmaralištima (Punat na Krku, Rogoznica, Bol na Braču, Vrboska na Hvaru i Mlini kod Dubrovnika) nudimo vam uz najpovoljnije cijene te iznimno prihvatljive uvjete plaćanja. Sve informacije možete pronaći na internetskoj stranici www.sindikat-hsp.hr ili dobiti na  brojeve telefona 01 4686-087 i 01 4686-088. Ovim putem Vas obavještavamo i da će uskoro krenuti prijave za predsezonu i posezonu, što također može biti lijepo i opuštajuće vrijeme za odmor i zabavu.

HRVATSKI MINIMALAC RASTE, ALI USPOREDBA S DRUGIM ZEMLJAMA EUROPSKE UNIJE OTKRIVA NEUGODNU ISTINU

Minimalna plaća propisana je u 21 od 27 država Europske unije, a njezina visina znatno se razlikuje od zemlje do zemlje, ovisno o razvijenosti, životnom standardu i socijalnoj osjetljivosti. Minimalne plaće iskazane su u bruto iznosima, a zemlje koje imaju propisan minimalac mogu se podijeliti u tri skupine. U prvoj skupini, u koju ulazi i Hrvatska, zemlje su s minimalnim plaćama do 700 eura. Na začelju je Bugarska s minimalcem od 312 eura, a najbolje stoji Poljska u kojoj je radnicima zagarantirana nadnica od 611 eura. Hrvatska se smjestila u sredini, ali još donedavno bila je pri vrhu ove skupine. Osim Poljske, u proteklih nekoliko godina preskočile su nas Češka, Slovačka, Estonija i Litva. U zlatnoj sredini je šest zemalja s minimalcem između 700 i 1400 eura. Na donjoj granici je Portugal sa 741 eurom, a na vrhu je Španjolska s 1050 eura. Jedina tranzicijska zemlja koja se probila u ovu skupinu je Slovenija, u kojoj je minimalac dosegnuo 941 euro. U trećoj grupi je šest bogatih zemalja sa sjevera i zapada Europske unije, u kojima minimalac premašuje 1400 eura. Na dnu je Francuska s 1539 eura, a prednjači Luksemburg u kojem je zagarantirani minimalac od 2142 eura gotovo dva puta veći od prosječne hrvatske plaće! S obzirom na to da u europskim zemljama postoji različita praksa u određivanju zagarantiranih plaća, Europska komisija nedavno je pokrenula inicijativu za stvaranje jedinstvenih kriterija koji bi služili za određivanje zakonski propisane minimalne plaće. Ideja je da ona iznosi najmanje 60 posto medijalne plaće u pojedinoj zemlji. Međutim taj je prijedlog naišao na otpor u skandinavskim zemljama, nesklonima administrativnom određivanju minimalnih dohodaka. (Izvor: T-portal.hr)

SJEDNICA ODBORA NHS-A ZA ZAŠTITU NA RADU

NHS – 7. veljače 2020. godine u Nezavisnim hrvatskim sindikatima održana je sjednica Odbora NHS-a za zaštitu na radu u kojemu sudjeluju imenovani predstavnici sindikata udruženih u NHS. Glavna tema ove sjednice Odbora bila je rasprava o Prijedlogu Nacionalnog programa zaštite na radu za razdoblje 2020. - 2025. godine. Kao što je poznato, reprezentativne sindikalne središnjice NHS, SSSH i MHS te Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) uputili su Ministarstvu rada i mirovinskog sustava (MRMS) zajednički odgovor o Prijedlogu Nacionalnog programa zaštite na radu za razdoblje 2020.-2025. godine, u kojem se navodi da socijalni partneri nisu imali saznanja da je u tijeku izrada prijedloga Nacionalnog programa, niti su bili uključeni u njegovu pripremu, te se predložilo osnivanje radne skupine za izradu Prijedloga. Ministarstvo rada i mirovinskog sustava prihvatilo je prijedlog za osnivanje radne skupine za izradu Prijedloga Nacionalnog programa zaštite na radu za razdoblje 2020. – 2025. godine, u kojoj će osim socijalnih partnera biti uključeni i ostali dionici područja zaštite na radu. U radu radne skupine sudjelovat će i predstavnici Nezavisnih hrvatskih sindikata, Katarina Rumora, Marko Palada i Cvetan Kovač. Na sjednici Odbora Cvetan Kovač ponovno je izabran za koordinatora Odbora NHS-a za zaštitu na radu.

Sva prava pridržana Hrvatski sindikat pošte, dizajn dpi