sindikat

POST INFO 800


25. veljače 2021.

ODLAZAK IZ SUSTAVA HP UZ STIMULATIVNE UVJETE

Zbog brojnih upita radnika zainteresiranih za odlazak iz sustava HP uz stimulativne uvjete (otpremninu), poslodavcu smo uputili pitanje i dobili odgovor: „Hrvatska pošta kontinuirano razmatra zahtjeve radnika za osobno uvjetovanim odlascima te u dogovoru sa socijalnim partnerima takve vrste programa provodi po potrebi i sukladno mogućnostima poslodavca. Poslodavac je ove godine u svom poslovnom planu osigurao sredstva za ovu namjenu i planira pokrenuti cijeli postupak u narednim mjesecima. Kako se zahtjevi zaprimaju na redovnoj razini, planira se otvoriti tema, a pri kojoj će onda biti jasno predstavljeni i kriteriji za zainteresirane radnike. Nadalje se ti kriteriji uparuju s mogućnostima i potrebama organizacije rada tvrtke, odnosno pripadajućih organizacijskih jedinica i terena. O konkretnim planovima socijalni partner i poslodavac će pravovremeno izvijestiti radnike.“

NAPREDOVANJE NA POSLU - ZAŠTO SU KRITERIJI TAJNA?

Zamislimo utrku atletičara na, recimo, odlučujućim kvalifikacijama za veliko natjecanje. Od osam trkaćih staza, zanemarimo zadnjih pet jer u njima ionako trče sami autsajderi, bez trunke šanse za pobjedu jer trče bosi, u otrcanoj opremi i bez ikakve logističke podrške, o sponzorima da ni ne govorimo. U prvoj stazi trči prvi favorit kojeg sve vrijeme priprema za utrku (i na samoj utrci) prati tim stručnjaka, trenera, fizioterapeuta, ima najbolju opremu i izdašne sponzore. U drugoj stazi trči „lega“, odličan, reklo bi se rođeni i dokazani trkač koji je, bez obzira što dolazi iz siromašnog kluba, sve svoje dosadašnje uspjehe postigao zahvaljujući talentu, upornom treningu i silnom odricanju. Trči u dotrajalim sprintericama, a sponzore ionako nikad nije ni imao niti je na njih navikao. U trećoj stazi trči „ptica trkačica“ koja ima sasvim solidnu logističku podršku, a uz to tijekom priprema i uoči utrke, mimo  pravila i propisa, na očigled svih arbitara i gledatelja, koristi nedozvoljena i neprimjerena sredstva. Utrka je održana, pobjednik je poznat. Koga je briga za pravila igre i za poštenu utrku?!   Svaka usporedba i sličnost s navedenom zamišljenom utrkom, koja bi se ikako mogla usporediti s kadroviranjem u našoj Tvrtki, potpuno je (ne)namjerna. Mora biti da je puka slučajnost (uz časne iznimke), da po istom principu, što bi se reklo - po „babi i stričevima“, zahvaljujući uglavnom glavatim sponzorima, u hinjenoj utrci za rukovodeće pozicije, dosta često  pobjeđuju unaprijed odabrani. Na pitanje zašto je tomu tako, zašto nemamo transparentne kriterije, dobivamo ridikulozan odgovor kako se „ne može raspravljati o odlukama menadžmenta jer će on (menadžment) snositi posljedice“(!?). Odgovor na pitanje o  kakvim posljedicama i kad bi se one trebale dogoditi, zasad nismo imali prigodu čuti. E da, ako ikog zanima, ona „ptica trkačica“ iz treće staze, ista ona koja je na očigled koristila nedopuštena sredstva, ipak nije diskvalificirana. Naravno, i za njezine marifetluke će „menadžment snositi posljedice“. Ako ne prije, onda će se to dogoditi kad na vrbi rodi grožđe!

U PROSINCU 159.845 NEZAPOSLENIH

Potkraj prosinca 2020. u Hrvatskome zavodu za zapošljavanje bilo je evidentirano 159.845 nezaposlenih osoba, što je za 3.295 osoba više nego prethodnoga mjeseca, a za 28.092 osobe više nego u prosincu 2019. Od ukupnoga broja nezaposlenih u prosincu 2020. bilo je 72.028 nezaposlenih muškaraca (45,1 posto) i 87.817 nezaposlenih žena (54,9 posto). Nezaposlenost je u odnosu na isti mjesec prošle godine, povećana u svim dobnim skupinama. Najveći apsolutni broj nezaposlenih osoba u prosincu 2020. imali su Splitsko-dalmatinska županija, Grad Zagreb i Osječko-baranjska županija, a najmanji je broj nezaposlenih zabilježen u Ličko-senjskoj županiji. Tijekom prosinca 2020. Hrvatskom zavodu za zapošljavanje prijavljeno je 8.597 slobodnih radnih mjesta, što je za 21,2 posto manje nego u prosincu 2019. Najveći broj slobodnih radnih mjesta pristigao je iz djelatnosti: zdravstvena zaštita i socijalna skrb, obrazovanje, prerađivačka industrija te građevinarstvo. Temeljem radnoga odnosa većina se osoba zaposlila na određeno vrijeme, 86,5 posto. Promatrano po djelatnostima, najveći se broj zaposlio u: prerađivačkoj industriji, trgovini na veliko i malo, zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi te obrazovanju.

JUBILARNI 800. BROJ POST INFA

Počeci Post infa, odnosno njegovog prethodnika Sindikalnog glasnika sežu u devedesete godine prošlog stoljeća. Prvi broj, u okviru tadašnjeg HSPT-a, objavljen je 15. listopada 1994. Sindikalni glasnik izlazio je kao mjesečnik, a 2011. godine mijenja naziv u Post info te počinje izlaziti kao tjedno glasilo. Godine 2014. rađa se novi, moderniji dizajn Post infa, a u takvom ruhu izlazi i danas, kada slavimo jubilarno, čak osamstoto izdanje. Svih godina revno smo pratili i izvještavali vas o brojnim i raznim događajima na sindikalnoj sceni, pravima radnika, problemima, štrajkovima, kolektivnim ugovorima, stanju u Pošti... bilo je uistinu svega. Ovom prilikom želimo zahvaliti svima koji su na bilo koji način doprinijeli i pisali za Post info kroz sve protekle godine, uz napomenu da će oni koji ostaju i dalje sve pomno promatrati, zapisivati, izvještavati.

NEZABORAVNO LJETOVANJE I ODMOR U PLAVOJ VALI
(u razdoblju od 13.06. do 19.09.2021.) 

PRIJAVE SE PRIMAJU
do 22. veljače 2021.

PODSJEĆAMO VAS DA SU U TIJEKU PRIJAVE ZA LJETOVANJE I ODMOR U TURISTIČKIM OBJEKTIMA PLAVE VALE na Puntu (Krk), u Rogoznici, na Bolu (Brač), u Vrboskoj (Hvar) i u Mlinima (blizina Dubrovnika). Prijave se primaju do ponedjeljka, 22. veljače 2021.
Pozivamo vas da obrazac za prijavu, koji možete naći na internetskoj stranici www.sindikat-hsp.hr ili kod Vašeg sindikalnog povjerenika, dostavite poštom na adresu PLAVA VALA HSP d.o.o., Radićeva 12, 10000 Zagreb, fax-porukom na broj 01/4929676 ili na e-mail blagajna1@sindikat-hsp.hr. Sve dodatne informacije na možete dobiti na telefone 01 4686-087 i 01 4686-088 i 01 4686-093.

Nemojte propustiti ljetovati i uživati u najljepšem moru i top turističkim odredištima na Jadranu 

VRHUNSKI SMJEŠTAJ - POVOLJNE CIJENE - TOP TURISTIČKE DESTINACIJE

Sva prava pridržana Hrvatski sindikat pošte, dizajn dpi